Jumaat, 30 November 2012

SUPER MOIST CHOCLATE CAKE..UNTUK AIDID ZAFRAN..


Assalammualaikumm...selamat pagi,selamat berhujung minggu...Alhamdulillah,kita sudah pun sampai ke penghujung tahun,bulan december 2012...cepatnye mase berlalu....usia pun semakin meningkat....hheehee...anak2 pun akan semakin membesar....kan??...lumrah hidup...xde yang kekal di dunia ni.....
    Hari ni nak n3 gambar kek yang saye wat suka2..untuk my birthday boy...alhamdulillah...menjadi jugaklah...sememangnye,kek yang berVERSI kan coklat memanglah kegemaran keluarga saye....dok membelek2 resepi kek coklat...resepi dri blog Rahel,kek coklat tanpa telur,..yg sangat2 moist...ternyata mmg sedap dan laku dimakan oleh adik2 dan anak-anak sedara...adik ipar anak2,dan En.Hubby,request suruh buat lagi..hehee..


terima kasih pada tuan punya resepi....dan mohon share disini untuk rujukan dimase akan datang ye....buat kek ni,bersama anak,...anak perempuan saya,memang suka jika ibu dia nak wat kuih atau kek...mesti dia nak tolong...tengoklah hasil deko dari anak2 saya,yang sangat bersemangat untuk mendeko kek tu dengan citarasa mereka sendiri....kita akan rase seronok,bila tengok anak2 ni happy dengan ape yg mereka buat.....oklah..jom kite intai resepinye.....

SUPER MOIST EGGLESS CHOCOLATE CAKE:
BAHANNYA:

-1 cawan tepun gandum,
-1 sudu kecil baking powder,
-1/2 sudu kecil soda bikarbonate,
-1/2 cawan serbuk koko,
-2 sudu besar susu tepung,
-1 1/2 cawan air sejuk dari peti ais,
-1 cawan gula perang, (saye guna gula kastor),
-1 sudu kecil esen vanila,
-1/2 sudu kecil coffe emulco,
-secubit garam halus,
-1/2 cawan minyak masak@minyak jagung,@mentega cair,(saya guna minyak masak je),
-1 sudu kecil cuka @ jus lemon,(saya guna cuka),..

CARA-CARA:

  1. Panaskan oven,sediakan loyang gris loyang dengan mentega,..dan alas dengan kertas minyak,...
  2. Ayakkan tepung gandum,serbuk koko,soda bikarbonate,serbuk penaik,susu tepung,garam..kacau ratakan.
  3. masukkan air sejuk dalam bahan ayak tadi,...minyak masak,...esen vanila,cofee emulco,..kacau perlahan-lahan dgn whisk.....(kacau supaya adunan tak bergentel..)
  4. masukkan cuka,.dan terus dikacau serta merta...
  5. Tuangkan adunan kedalam loyang...dan bakar 30-40 minit...@ sampai masak...sejukkan sebelum dipotong... wat topping ikut suka...
***Untuk bahan topingnye sangatlah...senang dan simple....***

BAHAN TOPING:

-susu cair,
-coklat masak,
-sikit mentega,...

CARANYA:
-Panaskan susu cair,masukkan coklat masak....dan mentega...(secara double biler)..bile da cair,...
suam2 tu,tuangkan kat atas kek kita...dan bole hias dgn ape2 yang disukai....taaaraaaaaa!!!!...inilah hasil yang saya perolehi....
~~~~sekian dulu dari saya...harap maaf jika ade tersilap bicara..~~~~~***

***UNTUK ANAK IBU TERSAYANG...AIDID ZAFRAN....HAPPY BIRTHDAY  YANG PERTAMA (SETAHUN) SAYANG...SEMOGA JD ANAK YANG SOLEH...IBU HARAP AIDID CEPAT SEMBUH..DAN DIBERI KESIHATAN YANG BAIK...AMINNN....***

Tiada ulasan:

Catat Ulasan