Jumaat, 30 November 2012

PuLuT kUnInG uNtUk AiDiD...



Assalammualaikum...bertemu lagi untuk sekian kali...banyak resepi yg xdpt nak masukkan dlm blog ni...disebabkan dengan masalah yang x diingini berlaku....dgn anak2 yang sakit,lepas sorang,ke sorang lagi....aduhhh...sangat2lah busy..Tapi,alhamdulillah...semuanya da beransur sihat....lega...sgt kesian bila anak2 yang demam panas....kene pulak serentak demamnye....dugaan tol....terima kasih tuhan,kau beri aku banyak kesabaran.....
    PULUT KUNING ni,untuk anak saya yang kecil...semalam,29/11...cukup lah usianye SETAHUN...oleh kerana dia pun baru baik demam,...batuk yg teruk,...buatkan sikit pulut kuning untuknya...semoga aidid diberi kesihatan yang baik...insyaallahh...amin...

BAHAN UNTUK PULUT:

-beras pulut,
-santan dari sebiji kelapa,
-garam,perasa,kunyit serbuk,..

CARA-CARA MASAK PULUT:

-beras pulut,mesti direndam,3 jam,..@ semalaman...rendan dengan kunyit serbuk,
-sediakan kukusan,...kalau lubang kukus besar,alaslah dengan daun pisang...
-kukus pulut,bila pulut separuh masak,keluarkan,isi pulut dalam besen,gaul dengan santan,perasakan,...
-masukkan semula dalam kukus tadi..dan kukus sampai masak....(pulut saya ni terlembik sikit,...hahaaa..kukus pun terOver timenye....jadi,xdelah nak deko2....)..

KARI AYAM:

-seekor ayam,
-200ml santan,
-kentang (dipotong 4),
-lobak merah,
-rempah kari ayam& daging,
-rempah 4 beradik,(rempah tumis),
-bawang besar,
-bawang putih,
-halia,
-cili giling,
-minyak masak,
-garam & perasa,..

CARA-CARA:
-kisar bawang-bawang,halia,...tumis bahan kisar,cili giling,rempah kari,rempah tumis,..sampai pecah minyak...masukkan ayam,kentang,lobak.....
-masukkan santan,dan perasakan....

-sekian dulu... :)

-

Tiada ulasan:

Catat Ulasan