Ahad, 11 November 2012

SIPUT SEDUT MASAK LEMAK CILI PADI


Assalammualaikum..dan selamat petang....alhamdulillah..terima kasih tuhan,kerana aku masih bernafas pada hari ini...hari ni,ada majlis konvo dan penyampaian sijil sekolah anak2...bersiap2 awal pagi...x sempat buat sarapan..so...bli jelah untuk "breakfast"....
  balik dari sekolah...da kne fikir untuk masak tengahari...kalau fikir bab lauk ni,kadang2 boleh jadi buntu dibuatnye..heheee..kan??..ayam?..daging?...telur?..macam dah jemu rasenye...bila EN.Hubby,ajak ke kedai,dia yang pilih menu untuk dimasak...ternampaklah cik siput ni,dok dlm plastik berbungkus tu...emmm,da tahu lah en hubby suh masak ape..."lemak cili api"...so,inilah menu saye untuk tengah hari ni...jom tengok resepi....jemput lah menyedut ye..heheheeee..:)

  SIPUT SEDUT MASAK LEMAK CILI API;
bahan-bahannya;
1 kilo siput sedut,(dibuang bahagian bawah siput)dan basuh bersih2...
2batang serai,
3ulas bawang putih,
3 biji bawang merah,
2cm halia,
7batang cili padi,(kalau nak pedas,boleh tambah lagi),
sekeping asam keping,
garam,gula,perasa,secukupnya,...
1cm kunyit hidup,..
santan dari sebiji kelapa,

CARA-CARA;
  1. kisarkan bawang merah,bawang putih,halia,kunyit,cili padi...
  2. serai diketuk,...
  3. masukkan,siput sedut dalam periuk,santan,bahan2 kisar,...serai,asam keping,masakkan dalam api sederhana...perasakan....dan ttgu masak....siap...

2 ulasan:

  1. salam Sofia,ari tu makan juga siput sedut setelah sekiann lama tak jamah siput ni, tp x berapa puas sbb siputnya ciput2 tak cukup umur lg kot..hehe

    BalasPadam
  2. w'kumsalam kak...tulah pasal...ni pun,ciput2 jugak...mmg x puas makan..lagi2 peberet anak-anak sye siput ni,kite ni jd tukang sedutkan untuk diaorg jelah..hehee....

    BalasPadam