Sabtu, 8 Disember 2012

Gulai ikan tongkol..

Assalammualaikum...semoga,kite semua berada didalam keadaan sihat wal;afiat....hendaknya...amin..
lama tak menjenguk ke blog sye ni..sibuk sgt...bnyk resepi yang belum di paparkan disini....alhamdulillah,hari ni,ade sikit masa..dan tangan pun tgah rajin nak menaip..so,nk upload lah resepi yang tertunggak..heheee...gulai ikan tongkol ni da lme gak wat...mggu lepas masaknye...gulai ni mmg sedap..saya ambil dari blog 'Damai Qalbu"..(kak rohah)...mmg sedap...anak2 dan suami suke..sebelum ni,kalau ade ikan tonggkol,x pernah masak gulai mcm ni,selalu saya,masak kicap,asam rebus daun kunyit...tp kali ni,EN.suami ckp kalau bli ikan tonggkol,suruh masak mcm ni je...hehee...terima kasih pada yg sudi kongsi resepi ye...lebih kurang mintak halal ye..heheee...oklah...x boleh celoteh panjang2...jom ler kite intai resepinye...

GULAI IKAN TONGGKOL:
bahan-bahannya:

(Bahan A)
-1 ekor ikan tonggkol,
-6 keping asam keping,
-air secukupnya,

(Bahan B)
-1 liter santan,*
-5 biji bawang merah,*
-3 ulas bawang putih,*
-5cm halia,*
-1/2 sudu teh jintan manis,*
-1/2 sudu teh jintan putih,*
-1/2 sudu teh ketumbar,*
-1/2 sudu teh serbuk kunyit,
-4 keping asam keping,
-4 sudu makan cili giling,
-cili hidup di belah 2,
-garam,perasa,..,
-minyak untuk menumis,..

CARA-CARA:
  1. Rebus bahan A,..sampai masak dan asingkan...
  2. kisarkan bahan yang bertanda *....
  3. panaskan minyak,dan tumis,bahan kisar,cili giling,serbuk kunyit,sampai bau,dan pecah minyak,
  4. masukkan daun pandan dan santan,dgn sikit air,kacau hingga naik minyak,
  5. akhir sekali baru masukkan ikan tonggkol..dan perasa kan....

ok..siap...


-

Tiada ulasan:

Catat Ulasan