Sabtu, 8 Disember 2012

ApAm KaYa PaNdAn...


Apam kaya pandan....jom intai resepi...hasil dari koleksi buku resepi "WENDY"S HOT...STEAMY...STEAMED CAKES"...mmg sedap...lembut je....

BAHAN-BAHANNYA:
(BAHAN  A):..

-180gm tepung gandum,
-8gm @ 1 sudu teh serbuk penaik,
-3 biji telur,
-130gm gula halus,
-10gm ovelette,..

(BAHAN B)..

-100gm jus pandan,
-1 sudu teh pes pandan,

(BAHAN C)..

-Jem sekaya...

CARA NAK BUAT:...
-Ayakkan tepung gandum,serbuk penaik,dan  tuang dalam mangkuk,..
-Masukkan gula halus,telur,dan ovelette,pukul pada kelajuan sederhana selama 8-10 minit.,sampai adunan jd putih dan kembang....,
-ambil satu sudu adunnan ke dalam mangkuk kecil,tambah 1 sudu kecil air dan gaul sebati...menjadi adunan bewarna putih...
-Campurkan jus pandan,dan pes pandan,dan kacau perlahan dgn senduk...
-1  adunan bewarna putih,dan 1 adunan bewarna hijau pandan...
-masuukan semua bahan kedalam piping bag,...
- paipkan separuh adunan ke dalam mangkuk kertas,..dan paipkan inti jem,...dan paipkan lg adunan...then,bleh lah kalo nk wat dot2 ke,ape2 jelah...heheee....
-bolehlah dikukus dengan api yang sederhana....penutup kukus mesti di tutup dgn kain bersih,supaya air tak menitis pada apam..api jgn besar sgt,nanti apam merekah...x cantik....kukus 10 minit...

sekian dulu dari saya ye...selamat mencuba....:)

1 ulasan:

  1. salam...
    sedap jugakan apam diintikan dgn kaya.. akak baru je ckp dgn anak dara akak apam dot2 tu lenkali kalu buat letak inti kaya mesti sedap.. hehe..

    BalasPadam