Jumaat, 30 November 2012

SUPER MOIST CHOCLATE CAKE..UNTUK AIDID ZAFRAN..


Assalammualaikumm...selamat pagi,selamat berhujung minggu...Alhamdulillah,kita sudah pun sampai ke penghujung tahun,bulan december 2012...cepatnye mase berlalu....usia pun semakin meningkat....hheehee...anak2 pun akan semakin membesar....kan??...lumrah hidup...xde yang kekal di dunia ni.....
    Hari ni nak n3 gambar kek yang saye wat suka2..untuk my birthday boy...alhamdulillah...menjadi jugaklah...sememangnye,kek yang berVERSI kan coklat memanglah kegemaran keluarga saye....dok membelek2 resepi kek coklat...resepi dri blog Rahel,kek coklat tanpa telur,..yg sangat2 moist...ternyata mmg sedap dan laku dimakan oleh adik2 dan anak-anak sedara...adik ipar anak2,dan En.Hubby,request suruh buat lagi..hehee..


terima kasih pada tuan punya resepi....dan mohon share disini untuk rujukan dimase akan datang ye....buat kek ni,bersama anak,...anak perempuan saya,memang suka jika ibu dia nak wat kuih atau kek...mesti dia nak tolong...tengoklah hasil deko dari anak2 saya,yang sangat bersemangat untuk mendeko kek tu dengan citarasa mereka sendiri....kita akan rase seronok,bila tengok anak2 ni happy dengan ape yg mereka buat.....oklah..jom kite intai resepinye.....

SUPER MOIST EGGLESS CHOCOLATE CAKE:
BAHANNYA:

-1 cawan tepun gandum,
-1 sudu kecil baking powder,
-1/2 sudu kecil soda bikarbonate,
-1/2 cawan serbuk koko,
-2 sudu besar susu tepung,
-1 1/2 cawan air sejuk dari peti ais,
-1 cawan gula perang, (saye guna gula kastor),
-1 sudu kecil esen vanila,
-1/2 sudu kecil coffe emulco,
-secubit garam halus,
-1/2 cawan minyak masak@minyak jagung,@mentega cair,(saya guna minyak masak je),
-1 sudu kecil cuka @ jus lemon,(saya guna cuka),..

CARA-CARA:

  1. Panaskan oven,sediakan loyang gris loyang dengan mentega,..dan alas dengan kertas minyak,...
  2. Ayakkan tepung gandum,serbuk koko,soda bikarbonate,serbuk penaik,susu tepung,garam..kacau ratakan.
  3. masukkan air sejuk dalam bahan ayak tadi,...minyak masak,...esen vanila,cofee emulco,..kacau perlahan-lahan dgn whisk.....(kacau supaya adunan tak bergentel..)
  4. masukkan cuka,.dan terus dikacau serta merta...
  5. Tuangkan adunan kedalam loyang...dan bakar 30-40 minit...@ sampai masak...sejukkan sebelum dipotong... wat topping ikut suka...
***Untuk bahan topingnye sangatlah...senang dan simple....***

BAHAN TOPING:

-susu cair,
-coklat masak,
-sikit mentega,...

CARANYA:
-Panaskan susu cair,masukkan coklat masak....dan mentega...(secara double biler)..bile da cair,...
suam2 tu,tuangkan kat atas kek kita...dan bole hias dgn ape2 yang disukai....taaaraaaaaa!!!!...inilah hasil yang saya perolehi....
~~~~sekian dulu dari saya...harap maaf jika ade tersilap bicara..~~~~~***

***UNTUK ANAK IBU TERSAYANG...AIDID ZAFRAN....HAPPY BIRTHDAY  YANG PERTAMA (SETAHUN) SAYANG...SEMOGA JD ANAK YANG SOLEH...IBU HARAP AIDID CEPAT SEMBUH..DAN DIBERI KESIHATAN YANG BAIK...AMINNN....***

PuLuT kUnInG uNtUk AiDiD...



Assalammualaikum...bertemu lagi untuk sekian kali...banyak resepi yg xdpt nak masukkan dlm blog ni...disebabkan dengan masalah yang x diingini berlaku....dgn anak2 yang sakit,lepas sorang,ke sorang lagi....aduhhh...sangat2lah busy..Tapi,alhamdulillah...semuanya da beransur sihat....lega...sgt kesian bila anak2 yang demam panas....kene pulak serentak demamnye....dugaan tol....terima kasih tuhan,kau beri aku banyak kesabaran.....
    PULUT KUNING ni,untuk anak saya yang kecil...semalam,29/11...cukup lah usianye SETAHUN...oleh kerana dia pun baru baik demam,...batuk yg teruk,...buatkan sikit pulut kuning untuknya...semoga aidid diberi kesihatan yang baik...insyaallahh...amin...

BAHAN UNTUK PULUT:

-beras pulut,
-santan dari sebiji kelapa,
-garam,perasa,kunyit serbuk,..

CARA-CARA MASAK PULUT:

-beras pulut,mesti direndam,3 jam,..@ semalaman...rendan dengan kunyit serbuk,
-sediakan kukusan,...kalau lubang kukus besar,alaslah dengan daun pisang...
-kukus pulut,bila pulut separuh masak,keluarkan,isi pulut dalam besen,gaul dengan santan,perasakan,...
-masukkan semula dalam kukus tadi..dan kukus sampai masak....(pulut saya ni terlembik sikit,...hahaaa..kukus pun terOver timenye....jadi,xdelah nak deko2....)..

KARI AYAM:

-seekor ayam,
-200ml santan,
-kentang (dipotong 4),
-lobak merah,
-rempah kari ayam& daging,
-rempah 4 beradik,(rempah tumis),
-bawang besar,
-bawang putih,
-halia,
-cili giling,
-minyak masak,
-garam & perasa,..

CARA-CARA:
-kisar bawang-bawang,halia,...tumis bahan kisar,cili giling,rempah kari,rempah tumis,..sampai pecah minyak...masukkan ayam,kentang,lobak.....
-masukkan santan,dan perasakan....

-sekian dulu... :)

-

Khamis, 15 November 2012

PuDiNg KaStArD jAgUnG...


Assalammualaikum...selamat tengahhari...salam jumaat....
masih mood x sihat lagi...tapi rutin harian tetap berjalan seperti biasa....request dri En.hubby..nak makan puding jagung...emm,mmg lame da tak buat puding jagung ni...saya tak berapa  suka sangat..tapi kalau puding berkuah,..haaa..itu mmg favourite saya...lagi2 kalau puding kuah dari air tangan arwah mak saya..mmg sedap...
    Resepi ni,saya dok menjenguk blog Jintan-manis....tapi saya tak sukat ikut sukatan nye,...alhamdulillah,menjadi juga...lemak manis,berkrim...jom..intai resepinye..:)

BAHAN-BAHANNYA:
1 paket tepung kastard,
1 tin susu cair,
1 cawan gula,
3 cawan air,
1 tin jagung berkrim manis dalam tin,
CARA-CARA:
Masak air panas,(biar didih)..3 cawan...
Gaulkan tepung kastard,susu cair,dalam periuk...kacau sampai tepung tadi tak lagi bergentel...masukkan gula,jagung..kacau rata lagi...
hidupkan api sederhana,masukkan 3 cawan air panas didih tadi...kne selalu kacau..supaya tidak bergentel...
kacau sampai tepung kastard menjadi likat dan berkilat....
Tuangkan adunan ke dalam acuan...sejukkan sebelum dimakan.....siap....

Al-KiSaH...

Assalammualaikum...dan salam Maal hijrah kepada semua...bertemu sekali lagi untuk hari ini..alhamdulillahhh...dipetang yang sangat2lah sejuk ni,dengan cuaca yang mendung...emmm...mata pun,cam nak tertutup je..anak-anakku yang sedang lena diulit mimpi indah...setelah penat bermain tadi...tapi ibu nye aje,x dapat nak lelapkan mata...entahlah tak tahu kenapa..????..
   Hari ni pun,kesihatan sye tidak begitu baik..batuk,selsema,demam....anak-anak pun,ade yang da batuk2 juga tu...saya memang baru dalam dunia blog ni...rse seronok bila tengok kawan2 berkongsi resepi dlm blog masing2..disitulah saye mula rse tertarik....saya mmg suka memasak...lagi pun,en.suami,tak berapa suka makan kat luar...kerja pun bawa bekal..sesekali tu ade juga lah kami makan diluar...bawak anak2...yelah,sesekali nak juga tukar selera tekak ni kan??...sebelum ni banyak blog kawan2 telah saya "TERJAH"..heheee..siap dengan buku dan pen,menyalin resepi yang saya minat dan rase nak try masak...harap maaf semua..maaf..maaf...heeehee...bila da asik buka blog org,tu yang rse nak buat blog sendiri...boleh sesama tukar2 resepi kan???..terima kasih jugak pada kenalan yang tak lokek ilmu dalam memasak atau membaking....
    SAYE??.....saya berusia 30 thun..dan punya 4 cahaya mata...2 lelaki,dan 2 perempuan...kalau nak ceritakan pasal anak,saya sangat terharu,sebab,masa sye bru2 khawin,saya ni susah nak dapat anak...setiap kali lekat aje mengandung,pasti akan keguguran...kalau nak dikira,sudah 4 kali keguguran,dan seorang anak yang lahir Pada kandungan 27 minggu...(kini telah meninggal dunia..hidup hanya 7hari selepas dilahirkan)...jika anak saya ni hidup,umurnya,dah 8 tahun....xpelah...mgkin ade hikmah disebalik pemergiannya...AL-FATIHA untuk anak ibu MUHAMMAMAD ADAM HAIKAL...tapi mmg benar yang dikatakan....perginya arwah anak saya tu,saya dikejutkan hamil sekali lagi...mulanya sgt2 takut,yelah,fobia jugak.sebab da bnyak kali gugur...setiap umur kandungan tu,penuh dengan debaran buat saya...gugur pada kandungan 2bulan,4 bulan,2bulan,dan 3 bulan,sgt sakit...bila pergi cek hospital,kata doktor,rahim sye tak kuat untuk tampung kandungan...bila pergi berubat kampung,cakap,kandungan saye diamik mahkluk2lah..(wallahhualammm...)...tapi selepas anak saya yang meninggal tu,saya hamil lagi...alhamdulillah...saya selamat menjalani usia kandungan sampai ke cukup bulan...pada 17/8/2006,lahirlah anak perempuan saya NURHANIS INSYIRAH BINTI MOHD SARUDIN,dengan normal dan cukup sifat seberat 3.65kg....di hospital sultanah aminah johor...
     Tanpa diduga,saya hamil lagi,lagi dan lagi...kini tuhan bagi ape yang telah saye kehilangan dulu...terima kasih tuhan...dan anak saya yang kecil kini hampir berusia setahun...kini saya bahagia disisi anak2 saya,saya akan jage sebaik mungkin anugerah allah ini...kakak ira,abg irfan,fallin,aidid...semoga anak-anak ibu menjdi insan yang berjaya,dan cemerlang dalam hidup...insyallah..amin....(berceloteh panjang pulak kite ye ptg2 ni...)..askar2 pun da bgun tu....sampai disinidululah.coretan hidup saye..insyaalah,....akan kembali lagi.....

Ahad, 11 November 2012

SIPUT SEDUT MASAK LEMAK CILI PADI


Assalammualaikum..dan selamat petang....alhamdulillah..terima kasih tuhan,kerana aku masih bernafas pada hari ini...hari ni,ada majlis konvo dan penyampaian sijil sekolah anak2...bersiap2 awal pagi...x sempat buat sarapan..so...bli jelah untuk "breakfast"....
  balik dari sekolah...da kne fikir untuk masak tengahari...kalau fikir bab lauk ni,kadang2 boleh jadi buntu dibuatnye..heheee..kan??..ayam?..daging?...telur?..macam dah jemu rasenye...bila EN.Hubby,ajak ke kedai,dia yang pilih menu untuk dimasak...ternampaklah cik siput ni,dok dlm plastik berbungkus tu...emmm,da tahu lah en hubby suh masak ape..."lemak cili api"...so,inilah menu saye untuk tengah hari ni...jom tengok resepi....jemput lah menyedut ye..heheheeee..:)

  SIPUT SEDUT MASAK LEMAK CILI API;
bahan-bahannya;
1 kilo siput sedut,(dibuang bahagian bawah siput)dan basuh bersih2...
2batang serai,
3ulas bawang putih,
3 biji bawang merah,
2cm halia,
7batang cili padi,(kalau nak pedas,boleh tambah lagi),
sekeping asam keping,
garam,gula,perasa,secukupnya,...
1cm kunyit hidup,..
santan dari sebiji kelapa,

CARA-CARA;
  1. kisarkan bawang merah,bawang putih,halia,kunyit,cili padi...
  2. serai diketuk,...
  3. masukkan,siput sedut dalam periuk,santan,bahan2 kisar,...serai,asam keping,masakkan dalam api sederhana...perasakan....dan ttgu masak....siap...

Selasa, 6 November 2012

Berinai bagaiiii...


Assalammualaikumm.......cantik tak??...emmm.tulah nak dikatekan...anak dare yang suke melawa ni,.bukan main dia berinai bagai...untungalahhh,terima kasih jugak pada makcik2nye,yang melayan anak sedare sorang ni...yg sgt keletah..kalau bercakap mengalahkan ibu dia...
   mulanye,nmpak sepupunye berinai,untuk masuk pertandingan pakaian beragam,..anak sedara sye tema pakaian india,..jd,ibunye berinaikan sekali,cantiklah sgt2...dgn pakaian sari.....tu yang sikakak ni,nak jugak berinai.......

Isnin, 5 November 2012

AyAm MaSaK kIcAp..

Assalammualaikum......dan selamat pagi....hari ni masak simple je...untuk bekalan my hubbby ke tempat kerja...sememangnya,saya masak di awal pagi...itulah rutin harian seorang suri rumah......ayam masak kicap dengan kobis goreng.....
ayam masak kicap sye ni,ade 2 versi...heheee...yang ini versi sayalah,sbb nak cepat,..simple mimple...je....yang versi ke2 tu,nanti next time akan saye sharekan disini ye...sbb itu versi my mom..sedap...biaselah air tangan ibukan...mesti sedap...walaupun mak kita masak yang simple je,tp mmg sedap...kalau suami saya,sangat suke masakan arwah mak saye...dan yang paling suami suke,bila mak saye gorengkan dia telur mate lembu,tuang kicap...itu pun en suami cakap sedap sgt2,siap suruh tanye mak goreng telur letak ape?....bila sye goreng ckp x same,..itulah AIR TANGAN SEORANG IBU...yang kini tak dapat nak ku rase lagi...terharu pulak,teringat arwah mak..oklah..jom kite tgok resepi ni....

 AYAM MASAK KICAP;
Bahan-bahan;
1 ekor ayam,
2inci halia,
3 ulas bawang putih,
5 biji bawang kecil,
2 sudu makan cili kisar,
rempah tumis....,
2 tangkai cili merah(dibelah 2),
kicap pekat,
sos manis abc @ kicap cair,
garam & perase...

CARANYA:
  1. Bersihkan ayam,..dan letak kunyit serbuk,dan sikit garam....biarkan beberape minit,dan goreng,separuh masak....angkat...
  2. tumis bawang merah,bawang putih,halia yg telah ditumbuk,..masukkan rempah tumis,dan cili kisar,tumis sampai naik bau,dan pecah minyak,...
  3. masukkan ayam tadi,kicap pekat,sos manis,dan sikit air...perasakan....masak sampai ayam empuk....mati api...siap sudahhh...simple kan??
cukup disini dulu ye.....

kEk OrEn...


salam selamat pagi......
kembali bertemu....kek oren ni,saya buat hari ahad lepas...request dari abah tersayang...sememangnya abah suka makan,kek oren,...air oren,...tggal pun,di kampung oren....heheee....selagi hayatnya,masih ade,saya akan tunaikan,setiap permintaan abah..sebab,saya sangat sayang abah saye....sejak permergian arwah mak tercinta,abah semakin mengambil berat,tentang anak2nye...
    kek ini,bukan pertama kali buat...saya da buat banyak kali sudah...walaupun,saye tak sehebat kawan2 yang mahir dalam membaking ni,..tp,saya suka belajar,dan sgt minat membaking...terima kasih juga pada kenalan yang tak lokek ilmu untuk saye belajar...
kek ni sangat2 simple resepinye,saya pun ikut dari majalah rasa kegemaran saye,keluaran 2004.....kek ni,lembut,dan sedap dengan rase buah oren...

   KEK OREN;
bahaan-bahannya:
5 biji telur,
1 1/4 cawan tepung,
1 cawan mentega,
1 cawan gula halus,
1 sudu teh perisa oren
1 sudu teh soda bikarbonate,
1 sudu teh baking powder,
1 biji buah oren sunkist,(saye guna 2 biji)...
(buah oren diparut kulitnye & ambil jusnye....

CARA-CARA:
  1. Pukul mentega dan gula sampai kembang,
  2. masukan telur satu persatu,dan pukul lembut,
  3. masukkan baking powder,soda bikarbonate,dan tepung sikit-sikit...
  4. akhir sekali,masukkan parutan kulit oren,dan jus oren....sebelum itu kne panaskan oven dulu..
  5. griskan loyang dengan mentega,alas dengan kertas minyak...dan bakar45-50 minit...cucuk kek denga lidi,nak tahu kek da masak atau belum...kalau masih melekat pd lidi,biarkan dulu...
  6. tunggu kek betul2 sejuk baru di potong...siap...!!
selamat mencuba....

Ahad, 4 November 2012

KeK cHoC mOiSt....

       kEK COKLAT MOIST...

Bahan-bahannya:....
4 biji telur,(dipukul sikit)
1 tin susu cair,
1 sudu teh esen vanila,
375gm mentega,
2 cawan gula kastor,
1 cawan koko,
21/2 cawan tepung gandum,
1 sudu teh baking powder,
1 sudu teh soda bikarbonate,
     CARA-CARA:

ayak tepung, serbuk koko,soda bikarbonate,serbuk penaik,...(ketepikan)..
cairkan mentega dalam periuk,masukkan susu cair,..
masukkan juga gula,esen vanila,....kacau sebati...bila da sebati....angkat.....masuukkan telur yang di kocok tadi,..
dan akhir sekali masukkan bahan tepung yang diayak ....
panaskan oven...griskan loyang,dan alas dengan kertas minyak,....
bakar 45 minit....

**** resepi ni,sye amik daripada blog cik ina kite (stepbystepinna.)
kek coklat,sememangnye kek kegemaran suami dan anak2 ...emmm,yummy...mohon share resepi disini ye cik inna...hehee..:)

MeE rEbUs JoHoR..

 
  
      Assalammualaikum..dan selamat pagi...da sarapan blum??...di pagi isnin yang sejuk....emmm...kalau lah boleh berselimut.mmg best kan??..tp,xboleh...anak2 sekolah..ni mggu terakhir persekolahan...sibuk dgn anak yang kecik ni,xde maknenye nk tido siang hari...ni pun,si kecik tengah tdo..kire line clear lah ni....hehee..kalau tak,dia pun sibuk nak menekan jugak...
      oklah hari ni saye nak berkongsi resepi mee rebus johor..sebenarnye,mee ni,sye masak smlm..x sempat nak post..kalau menu hari2 nasi,bosan jugak...so smlm my hubby mintk menu mee rebus...ok gak,sebab mmg lame da x masak mee rebus..resepi ni sye skodeng dri blog (http://fromintan kitchen.blogspot.com..cume saye ade adjust sikit2 resepinye...ape2 pun mmg sedap..dgan kepekatan kuahnye,dgan daging yang bnyak..emm..layannn..maklumlah,stok daging korban masih ade lg tu,...sesuailah untuk kuah mee rebus ni....jom tgok resepinye...
       
      Bahan-bahan untuk kuah:

daging..dihiris nipis2,dan direbus,
udang kering,
cili kisar,
serbuk kari,
serbuk ketumbar,
air asam jawa,
bungan lawang,
serai(dititik),
garam,perasa,dan sikit gula,
ubi keledek,(sye x rebus dulu,tp saye potong kecil keledek,dan terus di kisar halus)...
air secukupnya,
     BAHAN KISAR:
    bawang besar,
    bawang putih,
    halia,
    lengkuas,
    buah keras,
    sikit air...

CARA2:...
tumis bunga lawang,dengan serai,sampai wangi,masukkan bahan kisar tadi,tumis sampai garing,..masukkan pula,udang kering,...sampai da wangi...da pecah minyak,masukkan daging,rempah kari,keledek,air asam,dan perasakan....masak sampai daging empuk....

Bhan mee:
mee kuning,
togeh,
daun sup,
bawang goreng,
cili merah,
telur rebus,
tahu goreng,
limau sambal....

  ***harap maaf ye,resepi ni,sye x sukat ikut resepi asal,sbb,sye masak kuantiti yang bnyak smlm,..maklumlah...family ramai...jd semua sye lebihkan....jd,pd sesiape yg nk masak sikit,agak2 sukatan untuk bahannye...:)

Sabtu, 3 November 2012

kEk PiSaNg SiMpLe...

      Bahan-bahannye:.....

      2 1/2 tepung gandum,
      4 biji telur...
      1 cawan minyak masak,
       1 sudu kecil serbuk penaik,
       1 sudu kecil soda bikarbonate,
       1 1/2 cawan gula halus,...
       10 biji pisang,...
 
     cara-caranya...
    pisang dilenyek,ketepikan....
   kisar gula,telur,dan minyak...,tuangkan dalam bekas,masukkan pisang lenyek,masukkan tepung gandum,soda bikarbonate,dan serbuk penaik...gaul rata...
griskan loyang...tuang adunan dalam loyang,dan bakar 45 minit...


    ***sory xde pic nk ditayangkan...x sempat nk snap.,da kne sambar..hehee...sebenarnye buat kek ni mggu lepas,...untuk memenuhkan ruangan blog sye yang masih lg kosong,jadi sye isikan lah dgan resepi ni....***...
 
  

Jumaat, 2 November 2012

permulaan...

 ....Assalammualaikum,...


salam perkenalan dari saye...saya bru saje berjinak2 dengan blog...ingin mencari lebih ramai kenalan...ingin berkongsi resepi....jika ade sesiapa yang telah berkunjung ke blog ini,terima kasihlah....blog yang tak seberape cantik ini..heheee....:)